تیتر20 - شرکت بیمه دی با ارزش بازار حدود ۷ هزار و ۶۰۰ میلیارد تومانی از نمادهای مورد توجه در گروه بیمه و بازنشستگی/ بیمه غیر زندگی است.
بررسی عملکرد این شرکت بر اساس دادههای سامانه کدال، نقاط تاریک و روشن آن را ملموستر میسازد.
بیمه دی با نماد «ودی» در فرابورس حضور دارد و به دلیل ضریب نقدشوندگی ۹۰ درصد، جز شرکتهایی است که تواناییاش در پرداخت بدهی ها، مطلوب است.
نقدشوندگی ۹۰ درصد به این معنا است که شرکت میتواند ۹۰ درصد از بدهیهای جاری خود را از طریق داراییهای جاری پوشش دهد.
البته در گروه بیمه، نمادی با ضریب نقدشوندگی ۹۷ درصد وجود دارد که نشان دهنده وجود شرکت بهتری نسبت به بیمه دی در زمینه پوشش بدهیهای جاری است.
مثبت و منفی همبستگی قیمت سهام
اما یکی از نقاط قابل توجه بیمه دی در فرابورس همبستگی ۷۱ درصدی آن با صندوق طلا و همبستگی ۹۰ درصدی با شاخص کل است.
این همبستگی بالا، میتواند برای سرمایه گذاران در صندوقهای طلا جذاب باشد. همبستگی ۷۱ درصد به این معناست که در افزایش قیمت صندوق طلا، احتمال افزایش قیمت نماد بیمه دی نیز وجود دارد.
اما بیمه دی همبستگی بالایی هم با شاخص کل دارد. این همبستگی بالا، ضمن همراهی با روزهای سبز بورس، میتواند ریسک سرمایهگذاری در بیمه دی را بالا ببرد.
عملکرد بازدهی و نقدشوندگی
به طور معمول، ریسک سرمایهگذاری در نماد دارای همبستگی ۹۰ درصد با شاخص کل، در روزهای قرمز بازار، بالاست. اما بازدهی و نقدشوندگی بیمه دی در یک سال اخیر مانند برخی از نمادهای گروه بیمه مطلوب نبوده است.
بازدهی و نقدشوندگی بیمه دی در یک سال اخیر حدود ۳۶ درصد است. در مقایسه، یکی از نمادهای خوش بازده گروه بیمه که همبستگی ۴۰ درصدی با شاخص کل دارد، در یک سال گذشته ۶۹.۷۸ درصد بازدهی و نقدشوندگی دارد.
شاخص بازدهی و نقدشوندگی بالاتر، به این معناست که یک سهم علاوه بر بازدهی، نقدشوندگی خوبی هم دارد و سهامدار درهنگام فروش مجبور نیست که به دلیل نقدشوندگی پایین تر، آن را زیر قیمت رد کند.
البته اگر بخواهیم بازدهی به تنهایی قیمت سهام این دو شرکت را با یکدیگر مقایسه کنیم، میببینیم که بیمه دی عملکرد بهتری دارد.
برای نمونه بازدهی (سود/زیان) ۶ ماه اخیر بیمه دی ۴۱.۷ درصد میرسد اما سهم مورد مقایسه در همین مدت ۳۷.۱۳ درصد سوددهی داشت.
در مجموع، اگر بازدهی قیمت سهم را به تنهایی ملاک قرار دهیم، بیمه دی یکی از سودسازترین سهمها در ۶ ماه اخیر، در گروه بیمه، محسوب میشود.
گرچه، بیمه دی در قیاس با شرکت مورد اشاره، نقدشوندگی پایینتری را دارد. این موضوع باید در سرمایهگذاری بر روی سهمی با بازدهی بالا و نقدشوندگی پایین، لحاظ شود.
محافظه کاری در توزیع سهام
نکته دیگر در مورد بیمه دی، شناوری حدود ۱۳ درصد از سهام آن است. میزان شناوری به درصدی از سهام یک شرکت اشاره دارد که در اختیار سهامداران خرد قرار دارد و در بازار معامله میشود.
از این رو، شرکت بیمه دی، آنچنان که باید در دست سهامداران خرد قرار ندارد. میزان شناوری مطلوب برای یک شرکت بورسی ۲۰ تا ۴۰ درصد توصیف میشود.
میزان شناوری مطلوب برای یک شرکت به نوع صنعت آن هم بستگی دارد اما برخی نمادهای گروه بیمه شناوری حدود ۱۹ درصد و حتی حدود ۴۰ درصد دارند.
شناوری حدود ۱۳ درصد، بیمه دی را به شرکتی در دست مالکان حقوقی تبدیل کرده است که میتوانند سهم را در مواقع دلخواه خود، بازی دهند.
البته بیمه دی، طبق اطلاعیهای که در کدال منتشر کرده است، قصد فروش ۱۵.۸ درصد از سهام خود را دارد. اما این معامله به صورت عمده صورت خواهد گرفت که نمیتواند تاثیر چندانی بر روی بالارفتن شناوری سهام آن در کوتاه مدت بگذارد.
اتکای پرریسک پرتفوی دی به رشته درمان
دادههای مربوط به تولید و فروش بیمه دی در ۱۰ ماه ابتدای سال، نشان میدهند که ۸۳ درصد کل حق بیمههای صادره، مربوط به رشته درمان است. در مقابل ۹۰ درصد خسارتهای پرداختی مربوط به رشته درمان است.
این ارقام نشان میدهند که بیمه دی با وجود برخورداری از سایر رشتههای بیمه ای، مانند مسئولیت، زندگی، حمل و نقل، مهندسی، آتش سوزی و… عمده تمرکزش را به طرز پرریسکی در رشته درمان قرار داده است.
با توجه به افزایش هزینههای درمان و تورم بالای دارو و تجهیزات پزشکی، تمرکز ۹۰ درصدی پرتفوی خسارتهای بیمه دی در رشته درمان، میتواند شوک بزرگی را برای این شرکت به دنبال داشته باشد.
بیمه دی در ۱۰ ماه ابتدای سال ۱۴۰۳ جز شرکتهایی است که پوشش خسارتهای بالایی را داشته اند.
مقدار ریالی خسارتهای این شرکت در ۱۰ ماه ابتدای سال، ۷۷.۴۱ درصد رشد داشت. میانگین رشد خسارت صنعت بیمه در همین مدت ۵۶.۷۹ درصد است.
در کل، بیمه دی، ۸.۳۹ درصد کل خسارتهای پرداختی (ارزش ریالی) را در ۱۰ ماه ابتدای سال سهم خود کرده است.
با این وجود، دی ۸۴.۷۰ درصد رشد حق بیمه (ارزش ریالی) را در همین زمان تجربه کرده است. میانگین رشد حق بیمه در این مدت ۵۸.۲۱ درصد است.
در مجموع اختلاف رشد حق بیمه صادره و خسارتهای پرداختی بیمه دی به ۷.۲۹ درصد میرسد. اما برخی شرکتهای بیمه که عملکرد بهتری دارند، اختلاف ۲۰.۷۳ درصدی و حتی ۱۹۰ درصدی را تجربه میکنند.
تفاوت این ارقام، گویای ریسک شدیدی است که بیمه دی بر روی رشته درمان کرده است.